Huizen

De Gang

Jacob Canisstraat 12

De Jacob Canisstraat 12, het betonrotte penthouse van de Aquilanen torent hoog uit boven Nijmegen Oost. Dictatoriaal dekt niet de volledige lading van het beleid dat de gangbewoners opleggen aan de onderburen. Desalniettemin is de onderlinge sfeer van goed bedoelde aard en richt men zich op hun corpsbusiness, je bent wild en je jongt wat.

De Gang ligt verdekt opgesteld in oost en is van buitenaf geïnspireerd op de Bauhaus/Stalinistische architectuur die ook de stadscentra van steden als Minsk en Kiev doet opfleuren. Wie eenmaal het complex betreden heeft, zal moeten concluderen dat ook het interieur is geënt op ontwerpen uit een periode van crisis, ramp en tegenspoed. De kale blanken muren die hier en daar zijn aangetast door rondvliegende ongeleide projectielen bieden sfeer. De keuken poogt de warme huiskamer te zijn, niet vanwege de historische dispuutsregalia aan de muur, maar omdat de knop van de radiator kapot is en open staat.

Het Huis

Jan van Goyenstraat 3

Diep in Nijmegen-Oost, in een pittoreske buurt met een rustgevende demografische mix van jonge gezinnetjes en zielloze studenten, staat het kloppende hart van Corpsdispuut Aquila: de JvG3, door haar bewoners liefkozend ‘Het Huis’ genoemd. Rust en sereniteit vieren hier hoogtij. Mensen die deze rust verstoren worden, net als het laatste beetje koffie onderin je mok, rücksichtslos de tuin ingegooid. Wij staan niet op, wij worden wakker. Omdat de bewoners van het Huis zulke grote voorstanders zijn van energiebesparing, brengen wij onze dagen het liefst door binnen een straal van 10 meter, met een van de vele banken die het Huis rijk is als bruisend epicentrum. De leek denkt dat dit getuigt van luiheid, maar niets is minder waar: het Huis levert de laatste jaren consequent de praeses van het Corpsdispuut. Ook hebben de mannen van het Huis de humor altijd uiterst hoog in het vaandel staan: in schrijnende tegenstelling tot een andere dispuutslocatie, bevindt humor zich op het Huis in haar Gouden Eeuw. Zodoende mag voor een goede grap best wat wijken, van je eigenwaarde tot je financiële situatie. Doordat we overal een grap van maken, lopen we echter wel een vrij grote kans om het contact met de harde realiteit te verliezen. Gelukkig zijn we ons hiervan zeer bewust en begeven we onszelf daarom geregeld onder het voetvolk, door minstens tweemaal daags naar de Albert Heijn Daalseweg af te reizen. Met name vanwege ons uitgavenpatroon zijn wij huisbewoners graag geziene gasten in dit consumeerpaleis. In verband met de beperkte sponsoring die Den Haag ons gunt, betekent dit echter wel dat we genoodzaakt zijn te bezuinigen op andere kostenposten en daarom houden we er een vrij sobere levensstijl op na. Deze sobere levensstijl uit zich bijvoorbeeld in het dragen van een badjas tot een uur of vijf ‘s middags, ons dieet van gekookte eieren en hard komende, pikzwarte filterkoffie en de gruwelijk smerige keukenvloer. Nieuwsgierig geworden? Snappen we. Kom gerust een keer langs, maar bel niet te hard aan. Er proberen mensen te slapen.